Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életem, amikor véget ért 3.

2018.07.28

Emberi Jogok Európai Bírósága

European Court of Human Rights

Council of Europe

F-67075 Strasbourg Cedex

France

 

Tisztelt Bíróság!

Végső elkeseredésemben, mentsvárként fordulok Önökhöz, hogy ügyemben igazságot szolgáltassanak.

2012. április 8-án Salgótarján, Pécskő Szilvás üdülő területén egy hétvégi házban két fiatal felnőtt lelte halálát. Az én gyönyörű lányom, Valach Enikő és az ő szerelme.  

E nap hajnalán, a máig ismeretlen okból, kigyulladt és leégett egy hétvégi ház, amely erkélyén – a leányom, és szerelme Tamás, az életét vesztette.  A hatóságok egymással derékszöget bezárva két felismerhetetlenségig összeégett holttestet találtak, akiknek térd alatt egy csonk kivételével hiányzott mindkét lábuk. A női áldozat felső teste a szobában volt, az alsó teste az erkélyen, ahol is a hiányzó lábainál helyezkedett el a férfi holttest keze, amely viszont nem égett el.

Mindezeket látva a salgótarjáni rendőrség közigazgatási eljárást indított, mondván nincs egyértelmű bizonyítéka a bűncselekménynek.

Akkor még nem tudtam a hiányzó lábakról, és más mulasztásokról sem. Vakon bíztam a hazai igazságszolgáltatásban, hittem, hogy ki fogják nyomozni a tragédia okait, de amikor április végén megláttam a ház maradványairól készült képeket ez a bizalom elveszett.

A fotókon, amelyeket az idősebbik fiam készített, jól látszott, hogy a falakról leomlott minden vakolat, a törmelékeket nem hordták ki, így a tűz keletkezésének helyét sem találták. Akkor vette kezdetét az azóta is tartó bizalmatlanság, amit mostanra a teljes elkeseredés vett át, mert számomra az derült ki, hogy hazámban nincs tisztességes nyomozás, és igazságszolgáltatás sem. Akinek nincs pénze drága magánnyomozókra, és ügyvédekre, annak akár a gyermekét is meggyilkolhatják büntetlen, mert a hatóságok nem szolgáltatnak igazságot, és nem is védenek meg minket a bűnözőktől.

Mindent elkövettem. Beszéltem a tűzvizsgálóval, a nyomozó rendőrtisztekkel, de mindez nem vezetett eredményre, és lezárták az ügyet mondván baleset történt. De, hogy milyen baleset és mitől, azt csak valószínűsítették.

Akkor vásároltam okmánybélyegeket és kikértem néhány iratot és több szabálytalanságot is találtam. Törvénysértéseket is leltem, melyeket a boncolás során vétettek.

Fellebbezésem kivizsgálását a végsőkig halogatták, majd, amikor összeférhetetlenségre bukkantam, az ügyészséghez fordultam. Az Ügyészség meghallgatott, de nem nyomozott, mégis megállapította, hogy nem történt a hatóság részéről törvénysértés, de az ügyet az Országos Rendőrkapitányság kivizsgálásra Egerbe helyezte.

Később vált számomra nyilvánvalóvá, hogy ez csak időhúzásra volt jó, és szándékuk sincs arra, hogy kivizsgálják a történteket, valamint, hogy megállapítsák a rendőrség és a katasztrófavédelem hanyag munkáját.

Közben bután visszavontam a katasztrófavédelemmel kapcsolatos fellebbezésem, mert megsajnáltam a tűzvizsgálót és a tűzoltókat, akik azt mondták, hogy „fejek fognak hullani” ha ezt az ügyet tovább piszkálom. Kár volt megsajnálni őket, mert amikor szerettem volna a felsőbb vezetésnél elérni, hogy a tűzvizsgálatokat szigorítsák meg, elküldtek, mint zaklatót, valami EU-s jogszabályra hivatkozva.

Amikor az ügyet Egerbe helyezték, akkor olvastam el a boncolási jegyzőkönyveket. Akkor már csaknem egy év telt el a tragédia óta. Akkor viszont nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy a holttesteket nem azonosították. A lányom fogpótlásának vizsgálatánál három hibát is találtam. Én kértem ki a fogorvostól a kezelési lapokat, melyekből ellenőrizhető lett volna, mely fogak voltak pótolva. A kezelési lapokat átadtam az egri rendőrségnek, de nem vizsgálták ki a panaszom. A férfi áldozat 4 évvel korábbi autóbalesetének nyomait sem találta a boncnok. Nem kérte a kórház véleményét, hanem a holttesten fellelhető kar- és nyaklánc alapján kijelentette, hogy a férfi áldozat az, akinek a túlélő férfi vallotta, és ebből következőleg azt is, hogy a női test az én lányomé volt.

A testek vizsgálata során semelyik belső szervből nem tettek el mintákat, a vizelet alkoholvizsgálatán túl nem kértek más vizsgálatot, sőt a jegyzőkönyv tartalmaz egy kijelentést, miszerint a rendőrség költségkímélésre hivatkozva eltekint a vér szénmonoxid vizsgálatától is. A testek hamvasztását engedélyezték, így csak a laborba küldött vér maradt hátra, hogy az azonosítást elvégezzék, mert DNS vizsgálatot se rendeltek el. Az ügyet azonban addig húzták, halogatták, míg a labor megsemmisítette a vérmintákat.

Minden lehetséges hatóságot bejártam. Leveleket írtam, meg kérvényeket, de sehol nem értem célt, ezért 2015. június 3. feljelentést tettem a Legfőbb Ügyészséghez, amely feljelentésben 2 gépelt oldalon át sorolom a hiányosságokat, a törvénysértéseket, melyeket a hatóságok az ügy vizsgálata során elkövettek.

Tisztán látszik, hogyan lehetetlenítették el a vizsgálatokat a halogatásokkal.

Az Ügyészség  a megyei ügyészségre helyezte a panaszt, majd az, elutasított és végül személyesen mentem el az Ügyészségre, hogy igazamat megtaláljam. Csak ez után rendeltek el bűnügyi nyomozást 2015. dec. 28-i levelében, melyet megküldött az ORFK-hoz, amely hatóság megbízta azt a rendőrséget, amelyiket bepanaszoltam. A feljelentett rendőrségnek kellett szólni, hogy ő nem nyomozhat. Megint 1-2 hónap csúszás, és a nyomozás Miskolcra került. Ott, elvégeztek néhány vizsgálatot, ami sikere, 4 év távlatából egészen kilátástalannak tűnt.  Elképesztő, de a két helyről vett törmeléket is akkor vizsgálták meg, mert eredetileg azt sem végezték el, mégis kijelentették, hogy nem történt gyújtogatás. Amikor  2012-ben kérdeztem, mire alapozzák ezt, azt mondta a nyomozó, hogy nem éreztek benzinszagot. Hihetetlen a számomra, hogy ilyesmi előfordulhat hazámban.

Ahogy várható volt, a miskolciak nyomozása során semmit nem találtak a felkért szakértők.

Az évek óta felhalmozódó kérdéseim egyikére sem kaptam választ.

Hamarosan megérkezett a Legfőbb Ügyészségtől a levél (2017. dec. 22.), mintegy Karácsonyi ajándékként, hogy az ügyet lezárták és panasznak tovább nincs helye. 

A Nógrád Megyei Főügyészség is megküldte ugyanezt a levelet 2018. január 10-én.

Ebben olvasható, hogy pótmagánvádlóként még felléphetek. Ezzel próbálkoztam, de mivel ügyvédköteles az eljárás, el kellett mennem a jogsegélyszolgálathoz, mert autista gyermekemmel 22 éve itthon vagyok és nagyon kevés pénzből kell élnünk.

Mint kiderült ez a pénz is sok, mert a törvény úgy határoz, hogy akiknek az egy főre eső keresetük meghaladja a 28.500,- Ft-ot, azok már nem kaphatnak ingyenes jogi képviselőt. Az ügyvédek viszont nagyon nem akartak szóba állni velem, mivel nem szeretnek az állammal szemben senkit képviselni, és nem gyakorlottak a vádirat megírásában sem. Elkeseredtem, hogy most ismét húzódik majd az ügy, de szerencsére, ha nehezen is, de kiderítettem, hogy ezt a procedúrát nem kell végig járnom, mielőtt Önökhöz fordulnék igazságszolgáltatásért.

Tisztelettel kérem, segítsenek!

A jogszabályok számomra nehezen értelmezhetők, de véleményem szerint  hazám a 6. és a 13. cikkben meghatározott jogaim is megsértette, de még az élethez, a tisztes és nyugodt élethez való jogom is semmibe vette. Az eljárás során még arra se adtak tisztességes választ, hogy kit temettem el, kinek a síremlékét látogatom, gondozom hétről-hétre, ami akadályozza, hogy a gyászom lezáruljon.

Tisztelettel várom válaszuk:

                                                                                   Bódi Ildikó

                                                     3100 Salgótarján, Fáy András körút 86. I/2.

 

Salgótarján, 2018. február 21.

Melléklet:

  • a Legfőbb Ügyészséghez küldött levél
  • Nógrád Megyei Főügyészségnél felvett jegyzőkönyv
  • Legfőbb Ügyészség: bűnügyi nyomozás elrendelése
  • a Legfőbb Ügyészség elutasító határozata (2017. december 18.)

 

Honlap, amelyet az ügyről írtam:

http://www.kezirat.eoldal.hu/cikkek/anyukam-naploja/eletem--amikor-veget-ert--a-nem-nyomozas-hivatali-oldala-es-tortenete-.html

http://www.gyermekeinkjovoje.eoldal.hu/cikkek/eletem--amikor-veget-ert.../eletem--amikor-veget-ert....html

http://www.gyermekeinkjovoje.eoldal.hu/cikkek/eletem--amikor-veget-ert.../fellebbezes-nevek-nelkul.html

http://www.gyermekeinkjovoje.eoldal.hu/cikkek/eletem--amikor-veget-ert.../amiert-meg-most-is-feketebe-jarok....html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.